“Smeer niet op je huid wat je ook niet zou eten.” Leuk en aardig natuurlijk, maar een eetbare deo vind je niet zomaar in het supermarktschap. Gelukkig kun je gemakkelijk zelf deodorant maken. Ik vertel je waarom je dat wilt doen en hoe je het maakt!

Waarom zelf deodorant maken?

Wist je dat onze huid ons grootste orgaan is? En dat het niet alleen een beschermlaag voor je binnenste is, maar ook aan de buitenkant absorbeert? De deo die je onder je oksels smeert wordt dus ook door je okselhuid opgenomen.

Dat wetende vind ik het onprettig dat er in de meeste commerciële deo’s aluminium wordt gebruikt, wat steeds meer in verband wordt gelegd met ziektes zoals borstkanker. Maar aluminiumvrije deo is niet overal te vinden. Door je deo zelf te maken, weet je precies wat er in zit en wat je op je huid smeert.

Aluin als alternatief?

Een tijdje heb ik een deo gebruikt op basis van aluin. Want ik dacht dat dit een aluminiumvrije deodorant zou zijn. Maar ook hier schijnen aluminiumverbindingen in te zitten.. 🙁

*dikke vette streep door de aluin deo dus*

aluin

Waarom is aluminium in deodorant eigenlijk zo slecht?

Aluminium wordt in veel producten verwerkt; het wordt naast aan deo toegevoegd aan levensmiddelen, vaccinaties en sommige medicijnen. In je deodorant zorgt de werkzame stof aluminiumchloride ervoor dat je zweetklieren tijdelijk geblokkeerd worden, waardoor je minder zweet.

Zweten is gezond

Maar zweten is gezond; want door te zweten kan je lichaam zichzelf op de juiste temperatuur houden. Het zweet de warmte er letterlijk en figuurlijk uit. Wanneer je dit natuurlijke proces blokkeert, gaat je lichaam op zoek naar een andere uitweg.

Zweetvoeten door de verkeerde okselfris

Wist je dat het blokkeren van de zweetklieren in je oksels zelfs kan leiden tot zweetvoeten?

Dit las ik toevallig op een reclamewebsite voor een eetbare deo. Grappig he? En toen ik erover na ging denken: het resoneert met de Ayurvedische gezondheidsleer; als je ergens last van hebt en alleen dit symptoom oplost door het te onderdrukken, zal je vroeg of laat ergens anders last van gaan krijgen. En wanneer je de kwaal bij de kern aanpakt, kan je lichaam z’n natuurlijke flow behouden en voel jij je goed.

Persoonlijke ervaring met aluminiumvrije deo

Al een tijd gebruik ik zelf geen standaard deodorant uit de winkel meer en het bevalt mij sinds dag één perfect. Mijn zelfgemaakte deo werkt voor mijn gevoel een stuk beter dan de ‘gewone’ deo’s uit de winkel. ’s Avonds wanneer ik mijn shirt uittrek, ruikt het onder de armen minder naar zweet. En ook overdag voel ik mezelf frisser. Wat eigenlijk best gek is, want er zit geen geur aan de deo die ik zelf maak.

Dat de deodorant geurloos is, was in het begin dan ook even wennen. Ik vertrouwde zo op de frisse geur van m’n deo, dat ik deze geur associeerde met okselfris. Niks ruiken was super spannend, want hoe kon dit een zweetgeur onderdrukken dan? Maar: ZWEET STINKT NIET! Het gaat pas stinken als de bacteriën op je huid ermee in aanraking komen en groeien. Dit wil je dus voorkomen en dat kan met onderstaande zelfgemaakte deo.

Ook fijn: het werkt dus echt tegen zweetvoeten! Mijn voeten zijn minder heftig gaan ruiken.

Zelf deo maken

Zelf deodorant maken is super makkelijk en heel effectief tegen ongewenste zweetgeur.

Hoe kun je zelf deodorant maken?

Meng van alles evenveel door elkaar en laat het afkoelen. Door het afkoelen, wordt je zelfgemaakte deo minder vloeibaar. Wat moet je dan door elkaar mengen? 😉

  • Gesmolten kokosolie
  • Baking soda
  • Maïzena

De deodorant is geurloos en voelt een beetje zanderig aan. Eventueel kun je er een paar druppels essentiële olie aan toevoegen voor een lekkere geur.

Gebruik zelfgemaakte deodorant

Het is misschien even wennen om de deodorant niet onder je oksels te spuiten, maar zodra je merkt hoe fijn het werkt, ben je het gemak van die spuitbus allang alweer vergeten.

Je veegt als het ware met je vinger door de deo, zodat er een beetje op blijft zitten. Dit smeer je onder je oksels. En klaar ben je!

Liever een natuurlijke, aluminium vrije deo kopen

Geen zin in gedoe, maar wel in natuurlijk frisse oksels zonder aluminium? Naast m’n zelfgemaakte deo gebruik ik ook graag de deodorant van We Love en dan de geur Sweet Serenity. Hij bestaat uit 100% natuurlijke ingrediënten en is daarbij ook nog eens biologisch gecertificeerd. Er zijn naast deze geur nog vier andere opties; Forever Fresh, Lovely Lavender, Mighty Mint en Original Orange.

En sinds kort verkopen ze deze deo ook als stick. Die ook best handig is, want je hoeft het niet met je vingers te smeren, maar voor m’n gevoel gaat’ie wel sneller op. En ik denk dat’ie in de zomer snel smelt.

Jouw ervaring

Wat is jouw ervaring met aluminium vrije deo? Maak je het ook zelf, of welke deo koop jij?

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *