Als je mij ziet, ben ik misschien niet meteen your typical Ayurvedic girl, maar langzaamaan is de Ayurveda toch echt meer en meer mijn leven aan het binnendringen. Er zijn dan ook een aantal ayurvedische producten waar ik (liever) niet meer zonder kan. Deze deel ik in deze post met je, met linkjes naar de webshops waar je ze kunt kopen, of hoe je ze zelf kunt maken.

Dit zijn mijn favoriete Ayurveda producten, klik erop om er snel naartoe te ‘springen’:

Begin de dag met een tongschraper, tandpasta zonder fluoride en oil-pulling

Samen met het poetsen van je tanden en je mond spoelen met olie (oilpulling), behoort het tongschrapen tot de basis mondhygiëne binnen de Ayurveda.

Ayurveda favoriet: een tongschraper

Ayurveda zegt dat je ’s nachts een laagje (afvalstoffen) op je tong verzamelt, die verwijderd dienen te worden. Wanneer je dat niet doet, slik je dat ‘afval’ wat er eigenlijk uit wil, weer terug je lichaam in.

Zo’n schraper is wat mij betreft dus echt een van de beste ayurvedische producten die je in huis wilt hebben. Het is iets wat ik echt elke dag doe: de dag beginnen met het schrapen van mijn tong.

Welke tongschraper moet je kiezen?

Je hebt tongschrapers van verschillende soorten materiaal en vormen. Het materiaal leg ik hieronder uit; de vorm is vooral een kwestie van wat je fijn en eventueel mooi vindt.

Gebruik in ieder geval nooit je tandenborstel of een andere borstel om je tong schoon te maken! Lees hier meer over je tong schoonmaken met een tongschraper >>

Metalen schrapers afgestemd op je Dosha

Zelf gebruik ik een zilveren tongschraper omdat ik een (voornamelijk) Pitta-type ben. Traditioneel gezien past dit metaal daar het beste bij.

Een van de beste ayurvedische producten: zilveren tongschraper
Zilveren tongschraper van pranayur.nl

Kapha-types kunnen het beste kiezen voor een koperen schraper en Vata-types voor een gouden variant.

RVS schraper voor iedere Dosha

Voor iedere Dosha (voor iedereen dus) zou ook een roestvrij stalen tongschraper kunnen. Die zijn een stuk goedkoper. Ze missen alleen de specifieke invloed van het metaal dat het beste bij jou past.

Een van de beste ayurvedische producten: RVS tongschraper
RVS tongschraper uit m’n eigen BOL.com winkeltje

Plastic tongschrapers

Verder bestaan er ook nog plastic schrapers. Deze zijn nog goedkoper, hebben leuke kleurtjes en doen op zich ook wat ze moeten doen; je tong schoon schrapen. En zijn een prima begin om kennis te maken met het tong schrapen. Of om in je toilettas mee te nemen als je een nachtje weg bent, maar voor de langere termijn kun je beter een metalen (RVS, zilver, goud of koper) nemen. In deze blog lees je waarom >>

Een van de beste ayurvedische producten: plastic tongschraper

Tandpasta zonder fluoride

Het zit in bijna alle tandpasta’s, maar heel gezond blijkt het niet te zijn jongens! Giftig zelfs volgens sommingen. Dus dat wil ik niet elke dag in m’n mond smeren…

Ik ben daarom op zoek gegaan naar een alternatief en ben uitgekomen bij die van de Himalaya tandpasta zonder fluoride. Deze is met Neem (ayurvedisch kruid) en granaatappel. Nu ben ik al even niet meer bij de tandarts geweest, maar ik gebruik ‘m al een tijd en heb geen gaatjes meer gehad.

*toch voor de zekerheid maar even afkloppen*

Een van de beste ayurvedische producten: fluoride vrije tandpasta

Onder andere te koop bij Bol.com (€7,99) en Drogisterij.net (€6,10).

Multifunctionele sesamolie

Voor oil-pulling

Sesamolie kun je niet alleen maar voor je eten gebruiken; ik gebruik het o.a. ook om m’n mond na het reinigen mee te spoelen. Dit doe ik na het schrapen en poetsen en het heet Ghandusha binnen de Ayurveda, maar waarschijnlijk ken je het als oil-pulling.

Dit filmpje laat zien hoe je moet oil pullen (vanaf 1:18):

De olie die je met oil-pullen door je mond ‘swoesjt’ vormt o.a. een beschermlaagje op je tanden en helpt zo gaatjes voorkomen. Wel zo fijn dus wanneer je geen fluoride meer in je tandpasta gebruikt.

Als dag- en nachtcrème, bodylotion én handcrème in één

Het is natuurlijk geen crème of lotion – nee duh, het is een olie – maar ik vind het heerlijk om m’n huid er zacht mee te houden. Na het douchen gaat er dus standaard een lik biologische sesamolie op mijn gezicht en na het scheren op de geschoren gebieden. Ook m’n handen wrijf ik er regelmatig mee in. Enig nadeel is wel dat het niet meteen intrekt en je dus even een laagje vet op je huid hebt. Al valt dit ook wel mee als je niet te veel gebruikt.

Een van de beste ayurvedische producten: biologische sesamolie

Nu denk je misschien dat je van sesamolie enorm naar sesam gaat ruiken. Dit valt reuze mee met de sesamolie die ik gebruik! Gebruik gewoon niet een geroosterde variant, want dan ruik je wel de hele dag naar sesamolie 😉

Als massage-olie

Nog lekkerder dan gewoon smeren: (jezelf) masseren met sesamolie! Op z’n ayurvedisch doe je dat met heerlijk warme olie: (Self) Abhyanga. En het opwarmen doe je gemakkelijk door de fles even (afgesloten!) in een badje warm water onder te dompelen. Binnen een paar minuten heb je fijn opgewarmde olie voor een (zelf)massage.

In dit filmpje zie je hoe je jezelf van top tot teen op z’n ayurvedisch masseert:

In de herfst en winter is het helemaal fijn om Self Abhyanga te doen, zeker als je jezelf een beetje spaced-out voelt of je je veel zorgen maakt. Het is ook erg lekker voor het slapen gaan.

Om de olie optimaal z’n werk te laten doen, is het goed het even in te laten trekken, maar spoel het na een paar minuten (tot een uurtje ofzo) wel weer af onder de warme douche of in bad. De olie op je huid moet je namelijk ook verteren en is daarmee concurrentie voor het eten wat in je maag verwerkt moet worden. En alles wat je niet goed verteert wordt Ama (afvalstoffen) en sla je op in je lijf.

En voor veel meer…

Sesamolie kun je voor nog veel meer dingen gebruiken, maar die ga ik hier niet allemaal noemen. Misschien geef ik je er wel een huisremedie mee wanneer je online voedingsadvies bij me inwint 😉

Alternatief voor sesamolie: kokos- of amandelolie

Over het algemeen is sesamolie voor iedereen geschikt. Het is echter een lichtverwarmende olie, en kan daardoor voor vurige Pitta-types nét te verwarmend zijn. Dit merk je bijvoorbeeld aan een rood-wordende huid na gebruik.

Een van de beste ayurvedische producten: biologische amandelolie

Voor iedereen kan in de zomer ook een wat meer verkóelende olie zoals kokosolie fijn zijn. Houd alleen in de herfst en winter wel rekening met deze verfrissende eigenschap; het kan herfstklachten namelijk verergeren.

Een neutraler alternatief is amandelolie.

Kokosolie kun je tegenwoordig in zo’n beetje elke supermarkt wel vinden; deze koop ik dan meestal ook gewoon bij de Aldi of Lidl (en zijn bio!). Amandelolie is weer net wat lastiger te vinden, al staat ie tegenwoordig bij ons in de Appie bij de Surinaamse producten. Wil je liever een biologische kwaliteitsolie, ga dan voor deze biologische amandelolie zonder conserveringsmiddelen.

Met kokosolie kun je trouwens ook zelfgemaakte deodorant maken >>

Rozenwater

Ook rozenwater is een must-have voor mede-Pitta types zoals ik. Vooral, maar niet uitsluitend, in de zomer heb ik snel last van brandend maagzuur en andere vormen van iets teveel vurigheid.

Heb je hier ook last van, dan kun je een druppeltje van dit verfrissende water in een glas (kraan)water doen en opdrinken. Of druppel een beetje op twee wattenschijfjes en leg die een paar minuten op je (gesloten) ogen. Ga hiervoor even relaxt op je rug liggen en probeer op je ademhaling te letten, in plaats van te bedenken welke duizend dingen je nog wilt/’moet’ doen.

Een van de beste ayurvedische producten: biologische water

Rozenwater kun je bij de meeste toko’s wel kopen, maar wil je een biologische goede kwaliteit gebruiken, dan kun je net als ik deze rozenwater gebruiken.

Thee voor een betere spijsvertering

Je spijsvertering is key binnen de Ayurveda. Brandt je vuurtje goed én eet en beleef je datgene wat je kunt verteren, dan voel je je in balans. Is je spijsverteringsvuur echter te zwak, onregelmatig of juist te vurig, dan is het niet in staat alles goed te verwerken en ontstaan er (kort gezegd) afvalstoffen. Die uiteindelijk voor (vervelende) klachten kunnen zorgen. Een beetje extra liefde voor dat verwerkingssysteem in je buik kan dus geen kwaad.

Ayurvedische KKV thee

Een fijne thee die je spijsvertering ondersteunt is KKV thee. En het handige is; je kunt deze ayurvedische thee heel gemakkelijk zelf maken! Lees hier hoe >>

Een van de beste ayurvedische producten: KKV thee

Bestel direct biologische zaadjes voor jouw kopje KKV thee of lees er meer over in deze blog:

Ayurvedische kruiden voor een betere stoelgang

Volgens Ayurveda is het belangrijk dat je elke dag voor number two naar de wc gaat, het liefst vroeg in de ochtend. Ben je in balans, dan ziet de boodschap eruit als een bruine, rijpe banaan. Maar doordat veel mensen in de huidige samenleving last hebben van een hoge Vata (en dus te veel lucht in hun systeem hebben), is dagelijks zo’n rijpe banaan eruit werken echter geen vanzelfsprekendheid. Gelukkig kan een beetje Ayurveda magic then the trick doen!

Triphala

Een van de bekendste ayurvedische kruidensupplementen – Triphala -reinigt namelijk het maag-darmkanaal en stimuleert de darmperilistiek (de knijpende beweging van je darmen), waardoor het de stoelgang ondersteunt.

Amrutadi

Bij de meeste mensen werkt Triphala goed, maar zelf gebruik ik liever een soort van ‘Triphala +’ van Ayushakti: Amrutadi. Hier hebben ze nog wat aan de oorspronkelijke formule toegevoegd, waardoor het de darmen een beetje vochtiger – en zo de ontlasting minder hard – maakt. Het is voor mij echt een van de beste ayurvedische producten die ik in huis heb. – Je kunt trouwens het beste kiezen voor het poeder; Amrutadi churna.

Zelf bestel ik de Amrutadi altijd via deze link.

Boek: De complete Ayurvedische huisapotheek (The Complete Book Of Ayurvedic Home Remedies)

Een van de dingen die ik zo fijn vind aan Ayurveda is het inzetten van ‘home remedies’, die je gemakkelijk thuis kunt maken. – Oké, voor sommige remedies heb je wel onbekende kruiden nodig, maar vaak zit er ook een oplossing bij die je gewoon in de supermarkt bij elkaar kunt sprokkelen.

Het eerste wat ik dan ook doe als ik ergens last van heb, is even deze ‘bijbel’ erbij pakken en kijken of er een handige oplossing in staat.

Een van de beste ayurvedische producten: boek met homeremedies

Het boek De complete Ayurvedische huisapotheek van Dr. Vasant Lad beschrijft voor een heleboel klachten en ongemakken verschillende huisremedies. Het boek bestel je hier in het Nederlands of hier in het Engels (The Complete Book Of Ayurvedic Home Remedies).

Ghee (geklaarde boter)

Ghee wordt ook in Nederland steeds bekender, maar voor wie het nog niet kent; het is zeg maar de ayurvedische variant van geklaarde boter. Je gebruikt het om in te bakken, of bijvoorbeeld als alternatief voor boter op je brood. Daarnaast kun je het nog op verschillende manieren inzetten als homeremedie.

Groot voordeel van ghee is dat het voor (bijna) iedereen gezond is. Zelfs mensen met een lactose-intolerantie of koemelkallergie kunnen dit (koemelk)product gebruiken. Dit maakt Ghee ook een van de beste ayurvedische producten.

Let wel op: wanneer je een hoog cholesterolgehalte, (zwaar) overgewicht en/of veel afvalstoffen in je lichaam hebt, kun je beter terughoudend zijn met deze geklaarde boter.

Nog een leuk voordeel: Je kunt het gemakkelijk zelf maken! Daarvoor heb je alleen maar een paar pakjes (bio) roomboter, een pannetje, koffiefilters of ’n fijn zeefje en wat geduld voor nodig.

Koop je het liever kant-en-klaar (en biologisch), dan kan dat bijvoorbeeld hier.

Ennn… Mungbonen natuurlijk!

En last but zeker not least: die geweldige, groene (/gele) boontjes! Ben je nog niet bekend met mungbonen, lees dan mijn uitgebreide post over deze magische bonen. Dan beperk ik me hier tot waar ik ze koop.

Een van de beste ayurvedische producten: biologische mungbonen

De groene en gespleten groene bonen haal ik eigenlijk altijd bij de toko, maar de gespleten/gele mungbonen bestel ik ook bij Pranayur. Deze zijn namelijk biologisch en geven wat minder vies water af bij het spoelen.

Online kun je de groene bonen overigens ook bestellen, bijvoorbeeld bij Drogisterij.nl: hier vind je ze bio en hier niet-bio.

Wat zijn volgens jou de beste ayurvedische producten?

En wat vindt jij; wat zijn volgens jou de beste ayurvedische producten? Welke gebruik je zelf (dagelijks) en bij elke dingen merk jij duidelijk verschil met voorheen?

Deel het als reactie – met linkje naar een webshop – onder deze post, want sharing is caring!

Tot slot

Voor deze post met de – volgens mij – beste ayurvedische producten ben ik niet gesponsord; het zijn producten die ik oprecht fijn vind en zelf veel gebruik. Wel zitten er achter sommige koppelingen affiliate links, waarmee ik een klein percentage van eventuele verkopen krijg. Dit heeft echter geen invloed op de prijs die jij betaalt.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *